PRAG 23.11. – BUS program

Još od srednjeg vijeka, Prag se smatra jednim od najljepših evropskih gradova. Često ga nazivaju „zlatnim gradom“ zbog bogate historije i laskave titule stjecišta kulturne elite. U njemu su živjeli i radili Mozart, Beethoven, Kafka… koji su, očarani njegovom ljepotom, lako nalazili inspiraciju za svoja remek djela. Danas je Prag evropska metropola, grad pun života, pun mogućnosti za kvalitetan provod, od velikih diskoteka i tržnih centara do bezbroj pivnica i restorana u kojima se služi nadaleko čuveno češko pivo.

U Prag se ne ide jednom – u Prag se ide uvijek!


PRAG
3 NOĆENJA BUS PROGRAM
23.11. – 28.11.2022.

 

PROGRAM PUTOVANJA

 

 1. Dan, (23.11.2022-Srijeda) SARAJEVO – OSIJEK – BUDIMPEŠTA

Polazak autobusa sa dogovorenog mjesta u podnevnim satima. Putovanje preko BiH, Hrvatske i Mađarske sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Noćna vožnja.

 1. Dan, (24.11.2022-Četvrtak) KRSTARENJE VLTAVOM I OBILAZAK GRADA

Dolazak u „Zlatni Prag“ u jutarnjim satima. Odlazak do Čehovog mosta odakle ćemo krenuti na fakultativni izlet koji je neizostavan dio turističke ponude ovog grada a to je krstarenje rijekom Vltavom u trajanju od 1h. Uz zvuke čuvene kompozicije „Vltava“ koju je napisao Bedrih Smetana, uživaćemo u panorami Male Strane, Hradčana, uzvišenja Letna i Petrin, Karlovog mosta koji je savršen primjer češke gotike u režiji Karla IV, najvećeg metronoma na svijetu koji je podignut na mjestu gdje se nalazila kolosalna statua Staljina, Klementinuma, Narodnog pozorišta i mnogih drugih atrakcija ovog grada koji još nazivaju i Grad stotinu tornjeva.

Nakon krstarenja slijedi smještanje grupe u hotel (moguće tek poslije 14h). Planirano je vrijeme za odmor grupe (cca 2h). Odlazak do grada (NAPOMENA: gradskim prijevozom) i fakultativni obilazak centralnih gradskih znamenitosti: Vaclavske namesti sa spomenikom Sv. Vaclava, Obecni dum i Prašna brana, Staromestske namesti, Tinova crkva, Stara gradska kuća, Astronomski sat – Orloj, spomenik Janu Husu. Ali to nije sve!

Ipak je ovo malo drugačiji Prag tako da će Vam vodič pokazati i zanimljivu stranu grada koja nije u standardnim turističkim obilascima. Obiđite mjesto gdje se spalio češki student Jan Palah, palatu Lucerna gdje se nalazi konjanički spomenik Sv.Vaclava koji stoji obrnuto i rad je ekscentričnog umjetnika Davida Černija, mural Nikole Tesle, kino Svetozor koje je dugo vremena bilo kabare, “Metamorfoza” spomenik Francu Kafki, statuu In utero koja potvrđuje ekscentričnost umjetnika Davida Černija, itd.

Nakon obilaska, slobodno vrijeme za uživanje u jednom od najljepših gradova na svijetu. Povratak u hotel. Noćenje.

 

 1. Dan, (25.11.2022-Petak) HRADČANI I FABRIKA PIVA „KOZEL“

Doručak. U standardnim turističkim ponudama, obilazak Hradčana podrazumijeva samo šetnju kroz kraljevski kompleks: Hradčanski trg, Nadbiskupska palata, spomenik Tomasu Masariku, smjena straže, palata Schwarzenberg, palata Sternberg, katedrala Sv.Vita, bazilika Sv.Đorđa.

Naš fakultativni izlet je koncipiran na “neobičan” način i uključuje ulaznicu u najveći kraljevski kompleks na svijetu. U sklopu obilaska ulazimo u crkvu Sv.Vita gdje ćete vidjeti grobnicu Sv.Vaclava, jednog od najvoljenijih čeških valdara kojeg je ubio njegov brat Boleslav, ulazimo u Staru kraljevsku palatu gdje se nalazi kraljevska kruna za koju Česi vjeruju da je ukleta, zatim u Leopoldovo krilo odakle su sa prozora bacali svečenike za vrijeme religioznih ratova, a nakon toga ulazimo u  crkvu Sv.Đorđa gdje je sahranjena Ljudmila, baka Sv.Vaclava koju su ubili tako što su je zadavili njenim šalom. Obilazak kompleksa ćemo krunisati ulaskom u Zlatnu ulicu gdje su alhemičari u srednjem vijeku pokušavali stvoriti zlato od običnih metala a takođe je mjesto gdje kratko živio Franz Kafka.

Nakon obilaska Hradčana, uputićemo se prema starom dijelu grada a usput ćemo obići i dvorište muzeja Franca Kafke gdje se nalazi neobična fontana Davida Černija te se slikati ispred zida Džona Lenona.

Obilazak završavamo na Karlovom mostu, jednom od najvećih simbola grada, za koji se veže veliki broj legendi i anegdota.

Za naše putnike smo spremili još jedan izlet koji ovaj program čini unikatnim a to je posjeta fabrici piva Kozel koja se nalazi nadomak Praga.

Ovaj fakultativni izlet uključuje prijevoz, ulaznicu za fabriku piva Kozel kao i jednu degustaciju piva u sklopu samog obilaska. Izlet počinjemo vožnjom do fabrike koja se nalazi u predgrađu Praga a na putu do tamo ćete čuti jako zanimljivu historiju piva kao i zanimljivosti vezane za ovo piće koje su konzumirali bogovi nordijske, egipatske, sumerske, keltske, grčke pa i slavenske mitologije.

Nakon dolaska u kompleks fabrike, obilazak počinjemo sa lokalnim vodičem u centru za posjetioce uz interesantna objašnjenja. Nastavljamo šetnju kroz živopisno dvorište, ulazimo u prostorije gdje se upoznajemo sa sirovinama i načinom proizvodnje jednog od najkvalitetnijih i najpopularnijih piva u Češkoj.

Poslušati ćemo priče o porodici Ringhoffer koja je osnovala fabriku, posjetiti staru varionicu piva koja datira iz 1928.godine te degustirati nefiltrirano Kozel pivo koje se toči na unikatan način. Na kraju obilaska ćemo upoznati i najinteresantnijeg “stanovnika” fabrike a to je jarac Olda (kozel je jarac na českom) koji predstavlja maskotu pivare. Slobodno vrijeme unutar pivnice koja nudi pivo i češku kuhinju po jako povoljnim cijenama. Nakon posjete kompleksu, povratak u hotel. Odmor i slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

 1. Dan, (26.11.2022-Subota) KARLOVE VARY

Doručak. Nakon doručka organizujemo fakultativni odlazak u Karlove Vary koje su poznate toplice na zapadu Češke republike, a danas najveće i najposjećenije u Evropi. Karlove Vary nazvane su po svom osnivaču, kralju Karlu IV Luksemburškom i to davne 1370 godine, te su privlačile evropsku aristokraciju sve do Prvog svjetskog rata. Danas su Karlove Vary pod zaštitom UNESCO-a i pripadaju grupaciji od jedanaest najvažnijih lječilišnih gradova u Evropi. Po dolasku u Karlove Vary obilazak grada sa vodičem: centar grada sa prekrasnim šarenim fasadama starih zgrada, hotelima, fontanama i kolonadama uz kanale rijeke Teple i Ohre. Vidjećemo još i stup svetog trojstva, Elizabetine toplice, Becher toplice, Dvorske toplice, gradsko pozorište iz 1886 godine. Nakon obilaska grada predlažemo da posjetite neke od toplica, prošetate gradskim jezgrom ili iskušate orginalnu Becherovku, češki biljni liker od 22 vrste trava. Poslijepodnevni povratak u Prag.

U večernjim satima mogućnost zajedničkog odlaska u jednu od čeških pivnica/restorana (U Pavouka, U Fleku, Staromestska Restaurace). Noćenje.

 

 1. Dan (27.11.2022-Nedjelja) CHECK OUT IZ HOTELA I TEREZIN

Doručak. Check out iz hotela. Fakultativna posjeta kompleksu Terezin koji je izgrađen u 18-tom vijeku od strane habzburškog vladara Josifa II kako bi lakše mogao braniti Prag od neprijatelja. Terezin će postati zloglasna tvrđava koju će koristiti Austro-Ugarska za obračunavanje sa neistomišljenicima a sličnu primjenu će imati i za vrijeme nacista kao koncentracioni logor. Ovdje je od gladi, bolesti i torture život izgubilo 37.000 Jevreja, Rusa, čeških rodoljuba. O tome svjedoči i velika izložba u muzeju koji se nalazi u zgradi u kojoj je stanovalo 120 SS čuvara.

Sivi hodnici, avetinjskog izgleda, su svjedoci stradanja velikog broja ljudi. Ovdje je svoju kaznu služio i Gavrilo Princip zbog ubistva Franca Ferdinanda, vjerovatno i najpoznatiji zatvorenik sablasnih ćelija.

Nakon obilaska ovog kompleksa, povratak prema Pragu, kompletiranje grupe i polazak prema BiH. Vožnja kroz Češku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.

 

6.Dan (28.11.2022-Ponedjeljak) BiH

Dolazak u BiH u ranim jutarnjim/podnevnim satima.

HOTEL INFO CIJENA ARANŽMANA
Hotel Ilf 3*

Hotel Ilf 3* se nalazi u gradskoj četvrti dijela Praga pod nazivom Prag 4. Hotel je solidne usluge i komfora. Odlična lokacija je naglašena blizinom metro stanice (cca 100 metara), a okolo hotela se nalaze i brojne prodavnice kao i kafići i restorani.

Ultra first minute!!!
(prvih 15 rezervacija)
First minute!!
(narednih 20 rezervacija)
Regularna cijena!
(do popune kapaciteta)
289,00 KM 309,00 KM 339,00 KM

 

U cijenu je uključeno:

 • Bus prijevoz na relaciji Sarajevo – Prag – Sarajevo
 • 3 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi u hotelu Ilf 3* u Pragu
 • Usluge iskusnog pratioca grupe/vodiča tokom putovanja

 

U cijenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • PZ osiguranje – 2,00 KM po danu (do 60 godina) / 4,00 KM po danu (60-70 godina)
 • PCR test ili antigen test (ukoliko isti bude potreban za ulazak u republiku Češku na dan putovanja)
 • Eventualna boravišna taksa koja se plaća na recepciji hotela na licu mjesta
 • Fakultativni (neobavezni) izleti:
 • Krstarenje Vltavom – 15,00 EUR
 • Razgledanje Praga – 10,00 EUR (sa uključenom kartom za gradski prijevoz u jednom pravcu)
 • Hradčany „A“ – 10,00 EUR (standardni obilazak)
 • Karlove Vary – 25,00 EUR

              Novi fakultativni izleti:

 • Hradčany „B“- 20,00 EUR (uključena ulaznica u muzejski kompleks i usluge obaveznog lokalnog vodiča)
 • Fabrika piva Kozel – 15,00 EUR
 • Terezin – 20,00 EUR (uključuje prijevoz, ulaznicu i usluge obaveznog lokalnog vodiča)

 

NAZIV PAKETA  Regularne cijene Cijena paketa sa popustom
PAKET IZLETA (HRADČANY “A”) 95,00 EUR 85,00 EUR
PAKET IZLETA (HRADČANY “B”) 105,00 EUR 95,00 EUR