AUGUST U ISTANBULU 10.08.-17.08.2024

ISTANBUL – PRINČEVSKA OSTRVA – BURSA – EDIRNE

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Sa blizu 14. miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom na svijetu. Na početku  Vam prenosimo riječi velikog Napoleona: „KAD BI CIJELI SVIJET BIO JEDNA DRŽAVA, ISTANBUL BI BIO NJEN GLAVNI GRAD“.

♦TERMIN:   10.08. – 17.08.2024. (5 noćenja sa doručkom)♦

→Polasci: Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Doboj, Tuzla…..

Plan i program putovanja:

1.dan: Subota – BiH

Okupljanje i polazak putnika iz Sarajeva, Podlugova, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenika/Brčkog i Bijeljine… Ugodna vožnja udobnim turističkim autobusom preko Beograda i Niša ka Sofiji i dalje ka Istanbulu sa usputnim zadržavanjima radi pasoških procedura, odmora i drugih potreba grupe.

2.dan: Nedjelja – ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel. Nakon odmora fakultativno obilazak Istanbula u pratnji stručnog vodiča: Sultan Ahmet, Hipodrom, Kapali Čaršija, Bayazit, Aya Sofija, cisterna Bazilika…..Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan: Ponedjeljak – ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka Fakultativni izlet: Krstarenje Bosforom – momenat kada s jedne strane vidite kopno Azije, a sa druge evropsko tlo.. jednoiposatno krstarenje brodom od kabasa do mosta FSM. Nakon krstarenja Bosforom – fakultativno odlazak na Ortakoy.. a zatim odlazak autobusom u kvart EYUP – posjeta Sultan Eyup džamiji Nakon toga fakultativno odlazak u SHOPPING OUTLET VENEZIA na Gaziosmanpaši. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko, Defacto…… Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan: Utorak – ISTANBUL

Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. Nakon Camilice slijedi odlazak do Azijskog dijela Istanbula, i najveće općine u cijelom gradu koja se zove Uskudar. Na Uskudru se nalazi i čuvena Djevojačka kula koju ćete također imati priliku da vidjeti. Kao posljednji dio ovog izleta, ostavili smo Taksim, najmoderniji dio grada, gdje imamo slobodno vrijeme za uživanje kako u gastronomskoj ponudi, tako i u shoppingu. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

5.dan: Srijeda – ISTANBUL– PRINČEVSKA OSTRVA

Doručak. Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Evropskog dijela Istanbula do luke , ukrcaj na brod i polazak prema Prinčevskim ostrvima. Arhipelag od 9 ostrva koji se nalazi na Mramornom moru, danas se tu nalaze poznate plaže Istanbula a u vrijeme Bizantije su ostrva korištena za slanje egzil pretendenata na carski prijestol. Slobodno vrijeme za obilazak jednog od ostrva te u večernjim satima povratak brodom prema hotelu. Noćenje.

6.dan: Četvrtak – ISTANBUL

Nakon doručka Fakultativni izlet u Bursu. Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

 7.dan: Petak – ISTANBUL– EDIRNE-BiH

Doručak. Napuštanje hotela oko 09.00h. Polazak prema Edirnama – obilazak grada u pratnji vodiča: Selimija džamija, Arasta bazar… Slobodno vrijeme za kupovinu. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.

8.dan: Subota– ISTANBUL– BiH

Dolazak na odredište u podnevnim satima

CIJENA ARANŽMANA

399,00 KM

 

→Aranžman obuhvata:

-prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV,Video,Caffe,Clima,Radio,DVD,)

-5 noćenja sa doručkom u odličnom hotelu 3/4* u oblasti Laleli

-posjeta Edirnama: džamija Selimija, Arasta bazar…

-troškove pripreme i organizacije

-pratilac putovanja ispred agencije

→Aranžman ne obuhvata:

-PZO (Putno zdravstveno osiguranje) – 16 KM

-Fakultativne izlete

-Doplata za 1/1 sobu: 150,00 KM

♦Fakultativni izleti/ odvojeno:

– ISTANBUL LOCO u pratnji lokalnog vodiča – 10 EUR

– Krstarenje BOSFOROM – 20 EUR

– Ortakoy+Eyup+shopping Venezia mega outlet – 20 eur

– DŽAMIJA CAMLICA+ Uskudar + Taksim – 20 EUR

– Izlet u Bursu – 35 EUR

– PRINČEVSKA OSTRVA – 25 EUR

– TURSKO VEČE NA BRODU – NAKNADNO

* U ponudi će biti paket svih izleta po specijalnoj cijeni

Doplate i popusti:

– djeca do 12 godina ostvaruju popust od 20%

– doplata za dodatne sjedište – NA UPIT!

 

VAŽNE NAPOMENE:

  • Preporučujemo uplatiti putničko-zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu.
  • Za ovo putovanje potrebno je posjedovati BH pasoš sa validnošću od minimum 150 dana od datuma povratka sa putovanja. Putnici sa stranim pasošima dužni su se sami informisati o uslovima putovanja.
  • Uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja.
  • Cijena putovanja je podložna promjeni ukoliko se dese značajne promjene u cijeni goriva do datuma polaska.
  • Kalkulacija je rađena na bazi minimum 40 putnika.
  • Agencija zadržava pravo promjene fakultativnih izleta (rasporeda i sadržaja) ukoliko za to ima neophodno pravo uslijed eventualnih nepredviđenih okolnosti na ovom putovanju.
  • Za sve aranžmane važe „Opšti uslovi putovanja“ PUTNIČKE AGENCIJE ZENI TOURS, a koji su usklađeni sa UTABIH standardima

SRETNU I UDOBNU VOŽNJU ŽELI VAM  TURISTIČKA AGENCIJA  ”ZENI -TOURS”